maanantai 31. lokakuuta 2011

Ontajärven kulttuurimatkalta myös Facebook:sta

Ontajärven kulttuurimatkat - Matkailu/Virkistys - Ontajärvi, Russia ...

fi-fi.facebook.com/.../Ontajärven-kulttuurimatkat/151810061547585Välimuistissa
 - Estä kaikki sivuston fi-fi.facebook.com tulokset

perjantai 28. lokakuuta 2011

Artikkelit Ontajärveltä

ONTAJÄRVI (Ondozero)
(Svala & Joutsi * joulukuu 2010 ~ viimeisimmät lisäykset: 15.5.2011)

Tämän sivun kuvatarjonnasta erityiskiitoksemme Jarmo Pyytövaaralle.


Tietoruutu Ontajärven seudulta:



A) Jarmo Pyytövaara kuvasi Ontajärven maisemia 31.7.2010. Kiitos kuvien käyttöluvasta.
Jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana suomalainen '14. Divisioona' eteni järvelle syyskuussa 1941 ja piti siellä asemansa jatkosodan loppuun saakka.
(Wikipedia, 3.12.2010): (Kylä) Ontajärvi (karjalaksi 'Ondarvi', venäjäksi 'Ondozero') on kylähallintoalue ja sen keskuskylä Mujejärven piirin itäosassa Ontajärven länsipuolella Karjalan tasavallassa Venäjällä.
Ontajärven kylähallintoalue rajoittuu idässä Sekehen piiriin, etelässä Karhumäen piiriin kuuluvaan Salkovaaran kylähallintoalueeseen ja pohjoisessa Rukajärven kylähallintoalueeseen. Kylähallintoalueella oli 400 asukasta vuonna 1987.
Ontajärven kylä sijaitsee 131 kilometriä piirikeskuksesta Mujejärvestä itään. Kylässä oli noin 300 asukasta vuonna 1996. Kylässä on 1800-luvulta peräisin oleva tšasouna. Nykyinen Ontajärvi on peräisin 1950-luvulta ja perustettu entisen Ontajärven kylän kohdalla kun tyypillinen metsätyökylä. Sen väestö on muodostunut entisestä Ontajärven kyläläisistä, entisen lähikylien asukkaista (esim Korpilahti, Korbilaksi, Korguba jne) ja uusista tulokkaista pääosin värvätyista valkovenäjäläisistä.
Vielä nykyaikana paikalliset jakavat Ontajärven kahteen osaan. Ensimmäinen osa on kylä, entisen kylän paikka siis ja toinen on maaseututaajama .Ontajärven kylä on oli perustettu ainakin yli 450 vuotta sitten ja on yksi vanhimmista asutuskuksesta nykyisen Karjalan tasavallan keskiosassa.

(Järvi): Ontajärvi (karjalaksi Ondarvi; venäjäksi Ondozero) on järvi Karjalan tasavallassa Venäjällä. Järven pinta-ala on 182,4 neliökilometriä ja se laskee Ontajokea pitkin Vienanmeren-Itämeren kanavaan. Pituus on 30,8 km ja maksimi leveys on 13,2 km. Keskisyvyys on 3,3 m ja maksimi syyvyys on 8 m.



Jarmo Pyytövaara kuvasi maantien Ontajärven maisemissa 31.7.2010. Kylä oikealla.



Ontajärven Pisinniemi:



B) Jarmo Pyytövaara kuvasi Ontajärven Pisinniemen maisemia 31.7.2009.
Sakari Peijari, s. 1921, toimi jatkosodan aikana syöksypommittajana itärintamalla kertoen sotavaiheistaan Ontajärvellä pakkolaskun jälkeen (27.1.2004):
Paettuamme aikojamme metsiä myöden, tulimme yllättäen suuren järven rantaan. Katsoimme kartasta ja totesimme sen olevan Ontajärvi, niin suuri järvi, että vastaranta näkyi huonosti. Olimme järven lounaiskulmassa. Menimme rannassa olevaan ladontapaiseen rantavajaan. Takaa-ajajista ei ollut kuulunut pitkään aikaan mitään. Kartasta näimme, että järven lounaiskulmaan laskee pieni purontapainen, jota kohti lähdimme. Puro oli matala ja helposti ylitettävä vaikka kahlaamalla. Oli kuitenkin täysi työ pysyä pystyssä, sillä kelmupäälliset pohjakivet olivat hirmu liukkaita. Muonat alkoivat loppua. Ensimmäiseksi oli syöty lihasäilykkeet. Hernejauhoa ja kauranryynejä emme olleet keittäneet, vaan syöneet niitä sinänsä.
Muonan ruvetessa loppumaan, olivat onget jäljellä ja lähellä oli kalavettä. Ympäristön ollessa liian kuivaa matojen löytymiselle, päätin yrittää talviongella. Pienellä mustalla lammella aloin vetelemään pilkkiä rannassa. Heti tuli ahven ja pian toinenkin. Teimme nuotion ja aloimme paistaa ahvenia; eväsvyössä oli myös suolaa. Söimme kala-aterian ja hetken päästä suunnittelimme matkan jatkamista.








Nämä kolme kuvaa ovat kaikki Ontajärven Pisinniemestä - kuvannut Jarmo Pyytövaara 31.7.2009.


Ontajärven tsasouna:



C) Jarmo Pyytövaara kuvasi Ontajärven tsasounan 30.7.2010.



Ontajärven tsasouna - Jarmo Pyytövaara, 31.7.2009.



Ontajärven kylän vanhalta puolelta - Jarmo Pyytövaara, 31.7.2010.


Ontajärven maisemia:



D) Ontajärven kylää 31.7.2009 (Jarmo Pyytövaara) - Oikealla kylän uusi osa, suoraan edessä vanhaa osaa.



Yksi Ontajärven kylän kaivoista vasemmalla - Jarmo Pyytövaara, 1.8.2009.



Ontajärven kylän uutta puolta - Jarmo Pyytövaara, 30.7.2010.



Entisen Ontajärven metsäkombinaatin viimeinen hinaaja - Jarmo Pyytövaara, 31.7.2010.


Ontajärven mölkkykisat 30.7.2010:



D) Jarmo Pyytövaara kuvasi Lyylin hopeaheiton Ontajärven mölkkykisassa 30.7.2010.



Nadjan voittoheitto Ontajärven mölkkykisassa 30.7.2010 (Jarmo Pyytövaara).



Takaisin etusivulle.

Kulttuurimatka Ontajärvelle (Mujejärven piiri, Venäjän Karjala)




Ontajärvi (kylä)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ontajärvi (karj. Ondarvi, ven. Ондозеро, Ondozero) on kylähallintoalue ja sen keskuskylä Mujejärven piirin itäosassa Ontajärven länsipuolella Karjalan tasavallassa Venäjällä.
Ontajärven kylähallintoalue rajoittuu idässä Sekehen piiriin, etelässä Karhumäen piiriin kuuluvaan Salkovaaran kylähallintoalueeseen ja pohjoisessa Rukajärven kylähallintoalueeseen. Kylähallintoalueella oli 400 asukasta vuonna 1987.
Ontajärven kylä sijaitsee 131 kilometriä piirikeskuksesta Mujejärvestä itään. Kylässä oli noin 300 asukasta vuonna 1996. Kylässä on 1800-luvulta peräisin oleva tšasouna. Nykyinen Ontajärvi on peräisin 1950 luvuilta ja oli perustettu entisen Ontajärven kylän kohdalla kun tyypillinen metsätyökylä. Sen väestö on muodostunut entisestä Ontajärven kyläläisistä, entisen lähikylien asukkaista (esim Korpilahti ,Korbilaksi, Korguba jne) ja uusista tulokkaista pääosin värvättyista valkovenäjäläisistä. Vielä nykyaikana paikalliset jakaavat Ontajärviä kahden 2 osaan. Ensimmäinen osa on kylä (ven деревня), entisen kylän paikka siis ja toinen on maaseututajama (ven посёлок).Ontajärven kylä on oli perustettu ainakin yli 450 vuotta sitten ja on yksi vanhimmista asutuskuksesta nykyisen karjalan tasavallan keskiosasta. Lapin pogostojen verokirja vuodelta 1597 mainitsee ensimmäinen kerran asiakirjoissa Ontajärven kylän. Ontajärvi silloin hallinnollisesti kuului Paadenen pogostaan ja oli melko iso paikallismittakaavassa (19 taloja). Talojen määrän perusteella saa olettaa, että Ontajärvi oli perustettu ainakin muutamaa kummentä vuotta ennen esimerkiksi 1540-1550 luvuilla tai aikasemmin. Kylän perustajat olivat harkinnet tarkasti tulevan kylän sijantia, koska olivat haluneet elää siellä mahdollisimman mukavasti, harjoittaa manviljelyjä ja olla turvassa. Perustamispaikkana oli valittu kannas Ontajärven ja Lajani järven välissä. Vieressä sijaitsee kalarikas Ontajärvi ja lähimetsät ovat täynnä riistaa.

 Lähteet

  • Karjalan tasavalta vuonna 1997, Yrityspalvelu Karelski. Jyväskylä 1997. ISBN 952-90-8324-6
.
Koordinaatit: 63°52′30″N, 33°06′30″E

Öllölän kylätoimikunta: Ontajärvi

Elokuussa –90 lähetettiin kirje Mujejärven piirineuvoston puheenjohtajalle Karjalan tasavaltaan ja kyseltiin, että löytyisiköhän sieltä sellaista kylää, jonka kanssa voisimme solmia ystävyyskyläsuhteen. Kunnat ja kaupungithan näitä suhteita ovat solminee vaikka kuinka, mutta ilmeisesti tässä oli kyseessä ensimmäinen kylätason ystävyyssuhde. Tammikuussa –92 tuli sitten kirje jostakin Ontajärveltä ja siinä kerrottiin, että saimme teidän kirjeenne tänne, keskustelimme asiasta karjalaisessa gornitsassa joulukuun alussa ja päätimme lähteä mukaan ystävyyskylätoimintaan. Öllölän kylätoimikunta kiireellä kokoon ja päätös kansainväliseen toimintaan lähdöstä syntyi täälläkin.


Ontajärveläiset kutsuivat nelijäsenisen ryhmän Öllölästä vierailulle kyläänsä, ensimmäinen reissu sinne tehtiin 12.-14. kesäkuuta ja matkaan lähtivät Liisa Hämäläinen, Kauko Kuronen, Otto Honkanen ja Teuvo Kuivalainen. Vartiuksesta mentiin rajan yli ja ensimmäiset ontajärveläiset tavattiin maantiellä kappaleen matkaa rajavyöhykkeen takarajasta eteenpäin: Irma Nikitina ja Nikolai Martynov olivat tulleet vastaan.


Ontajärveltä kutsuttiin myös vieraita Öllölään, mutta byrokratia teki tässä omat kepposensa ja tuo matka onnistui vasta kevättalvella –93. Tämän ryhmän muodostivat Galina Martynova, Nikolai Martynov , Irma Nikitina ja Aleksandr Kondratjev.


Syksyllä –97 tuli EU:lle pienten kansainvälisten hankkeiden rahoittamista varten rahoitusmuoto nimeltä Micro Tacis ja Ontajärven ja Öllölän kylien toimesta toteutettu hanke oli ainakin hakemuksensa osalta koko EU:n ensimmäinen. Öllölä lähti tässä asiassa - jos mahdollista - Unioniakin ripeämmin liikkeelle. EU nimittäin kertoi alkusyksystä -97, että nyt lokakuussa alkaa näiden Micro Tacis -rahojen haku, mutta kun yritimme saada lomaketta jolla rahoja voi hakea, selvisi, ettei sellaista lomaketta ollut vielä olemassakaan – mikään muu lomake ei tietenkään käynyt.


Sitten lähti, suurempana ja hitaammin kiihtyvänä, liikkeelle EU:kin: nimitti ensimmäiseksi komitean suunnittelemaan lomaketta ja siirsi suunnittelun talven mittaan ulkopuoliselle konsultille. Toiminta oli niin ripeää ja tehokasta, että seuraavana keväänä oli lomake valmis, syksyllä saatiin hankkeelle rahoitus ja se toteutettiin kesällä –99.


Tämän kylien kehittämishankkeen toteuttamista varten Öllölän kylätoimikunta nimesi hanketyöryhmän, johon valittiin Leena Nuttunen, Jouko Nuttunen, Seppo Piirainen, vielä nytkin ulko-öllöläläinen Markku Sivonen ja Teuvo Kuivalainen. Ontajärvi valitsi samoin tahollaan hanketyöryhmän.
Pappi
Ontajärvi_1
Ontajärvi_2

Viimeksi muutettu: sunnuntai, 15 maaliskuu 2009, 14:10